ANALYSE – Nederlanders die op vakantie willen maar de extreme hitte in Zuid-Europa niet zien zitten, zouden om meerdere redenen koers kunnen zetten naar Scandinavië.

Zo zijn er daar meer oplaadpunten voor elektrische auto’s dan rond de Middellandse Zee en zijn zowel de Noorse als de Zweedse kroon dit voorjaar wat gedaald op valutamarkten. Dat laatste komt door uiteenlopende vooruitzichten op rentemarkten en is goed nieuws voor vakantiegangers met euro’s.

Twee of drie renteverlagingen in Zweden

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt minder haast te maken met het verlagen van de rente dan waar het eerder dit jaar naar uitzag. Daarmee stut het de koers van de euro, want een hogere rente maakt het aantrekkelijker om financiële reserves in euro’s aan te houden.

Aan de andere kant tekent zich in Zweden juist een flinke rentedaling af. De Riksbank mikt op maar liefst twee of drie renteverlagingen in de tweede helft van 2024. Daarmee wil de oudste centrale bank van Europa vooral de eigen economie een boost geven.

In Zweden is de economische groei bijna tot het nulpunt teruggevallen. De werkloosheid ligt sinds eind vorig jaar ruim boven de 8 procent. Dat is een stuk hoger dan de 6 procent van de eurozone.

Het verschil met buurland Noorwegen is helemaal groot. Daar zit slechts 2 procent van de beroepsbevolking zonder baan. En de inflatie ligt heel dicht bij het streefniveau. De druk op de Norges Bank om te sleutelen aan de beleidsrente, van 4,5 procent, is dan ook een stuk kleiner dan in Zweden.

Ondertussen heeft de Noorse kroon vooral de wind in de rug van een oplevende olieprijs. Sinds begin juni is de prijs van Brent-olie met bijna 15 procent gestegen naar 86 dollar per vat. Noorwegen is grote olie-exporteur en de prijsschommelingen van het zwarte goud hebben veel invloed op het prijsverloop van de kroon.

Geld pinnen in Zweden? Wacht tot 20 augustus

Het zou zomaar kunnen dat Nederlandse vakantiegangers uit de regio's Midden of Noord op 20 augustus nog in Zweden zijn. Dat kan in economisch opzicht een interessante dag zijn, want dan wordt  waarschijnlijk bekend dat de beleidsrente met een kwart procent daalt. Mogelijk kan het een klein voordeel opleveren om tot die dag te wachten met het pinnen van Zweedse kronen. 

De Norges Bank hakt een week eerder de knoop door, maar in dat opzicht wordt er weinig rentevuurwerk verwacht. Bij de tussenstop in Denemarken is valutatiming helemaal niet nodig. Deze munt beweegt traditioneel heel mooi met de euro mee. In Denemarken krijg je al jarenlang tussen de 7,4 en 7,5 Deense kronen voor een euro. 

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.

LEES OOK: De Chinese yuan wordt de dominante handelsmunt van Rusland door zwaardere westerse sancties